background image

ПГ "Найден Геров"

информация за училището

Начало » Дейности » Срещи с твоето бъдеще

Това е една нова инициатива на нашата гимназия, стартирана през 2022 година. Тя цели да среща настоящите ученици на гимназията с такива, които вече са я завършили и са се реализирали успешно в някаква професионална сфера. Бихме искали на първо място да вдъхновим учениците ни, да им покажем нагледно, че техните усилия сега могат да доведат до добър резултат след време и да им помогнем за един по-информиран и по-осъзнат избор на тяхната бъдеща професия.  

Към бъдещите ни лектори

Защо сме нарекли инициативата така ли? Защото във вас, днес успешни млади хора с най-различни интересни професии и някогашни възпитаници на същата тази гимназия, днешните ни ученици  ще могат ще могат да видят и евентуално да припознаят себе си след време. Вие сте тяхното възможно бъдеще и като такива, ще имате шанса да ги посъветвате и да се опитате да им разкажете за нещата, които бихте искали някой на вас да ви беше казал, когато сте били ученици. А чрез разказите за вашата интересна работа и вълнуващи проекти и предизвикателства можете да им помогнете в техния собствен професионален избор и така вашата професия да стане след време и тяхна. 

От друга страна те, нашите настоящи ученици, са на практика бъдещето на този град и тази страна, включително (някой ден) и вашето. Така че и вие, срещайки се с тях, ще имате възможност да се срещнете (и донякъде да повлияете) на житейския път на своите съграждани, приятели и бъдещи колеги. Така че вашите разкази и споделен опит ще спомогнат това наше споделено общо бъдеще да бъде по-знаещо, по-можещо и по-щастливо. А ние, вашите и техните учители, ще ги подкрепим, както сме подкрепяли преди време и самите вас.

Как се случват срещите

  • Правим периодични присъствени или онлайн срещи на настоящите ученици с бивши възпитаници на гимназията. На тези срещи те разказват с какво точно се занимават в момента, как обучението в гимназията и в университета след това им е помогнало за успешната им реализация, дават ценни насоки на нашите  ученици, които са избрали същото професионално поприще и отговарят на въпросите им. Този разказ „от първа ръка“ е изключително полезен за по-доброто кариерно ориентиране на учениците ни, а разговорите с някой вече реализиран и успешен ще ги мотивират да бъдат по-активни и по-старателни в учебния процес и да видят реалните резултати, до които той води.
  • Срещите се провеждат  веднъж месечно. Преди всяка среща публикуваме кратко видео или фото представяне на следващия ни лектор. Така програмата на срещите ни е предварително известна за широката публика и всеки ученик, родител или гражданин може да избере в коя среща иска да се включи. Предстоящите срещи са анонсирани и в Facebook страницата на инициативата.

Ползи от инициативата за нашите ученици

  • по-добър и по-информиран избор на бъдеща професия
  • по-добра мотивация за учене, по-сериозно отношение към учебния процес
  • по-добра визуализация на това, което те в момента правят в гимназията и неговия краен резултат
  • чрез видео-конферентните срещи разстоянията и натоварения график вече не са проблем
  • тъй като сме присъствен домакин на срещите и те се излъчват на видео екрани в стаите на гимназията, дори човек да няма електронно устройство или нужните технически умения, пак може да се включи
  • срещите са отворени и за родители и граждани, както и за ученици и колеги от други училища – всеки желаещ и с интерес по темата да се присъства на срещите, броят на местата не е ограничен
  • може да се прави запис на всяка среща и тя да бъде излъчена в последствие 
  • желанието ни е тези срещи да спомогнат за изграждане на една виртуална общност на взаимопомощ, която да бъде използвана в подкрепа на професионалното и личностно израстване на нашите възпитаници.

декември 12, 2022