background image

ПГ "Найден Геров"

информация за училището

Начало » Матури » Гимназията е втора в областта по резултати от матурите!

Нашите ученици за поредна година доказаха, че Профилирана гимназия „Найден Геров“ гр.Лом е едно от трите училища в област Монтана, които предлагат най-добро образование. За осемте години, за които водим статистика за резултатите от матурите след 12 клас, нашето училище неизменно е на първо място в ломска община и е винаги в челната тройка на училищата в областната класация, със значителна преднина пред останалите ломски училища.

И тази година не прави изключение – с „много добър“ 5.13 осреднен успех от двете матури се нареждаме на второ място в областта, изпреварвайки дори такова уважавано училище като ГПЧЕ „П.Богдан“  – гр.Монтана. Е, не успяхме да задържим първото място от миналата година, но пък и конкуренцията си я бива :-)

Този наш успех е показателен и за още нещо – че в нашето училище всички ученици получават една добра подготовка, независимо какви са били постиженията им в основните училища. Защото няма как такъв резултат да бъде постигнат с шепа отличници.

ДЗИ е независимо, обективно и безпристрастно външно оценяване, което се провежда с целия випуск на училището, а не с избрани ученици или в елитна паралелка. Да, наистина, в нашето училище имаме много изявени и талантливи ученици и успехите, които жънем в областни и национални състезания и олимпиади, доказват това. Но освен това имаме и учители, които са професионалисти в своята област и обичат това, което правят. Така че те могат да направят учебния материал разбираем, а ученето – интересно и увлекателно.  В такава една среда е често явление ученици, които преди не са обичали даден предмет, да го заобичат и така да подобрят успеха си или дори да открият сферата на своята бъдеща професионална реализация. Или, наблюдавайки останалите, да видят, че по-сериозната работа води до по-добър резултат и че това ги прави по-можещи и знаещи. Което пък да мотивира и учениците да работят и да ги амбицира да търсят изява на своите възможности. Това е истинската причина всички наши ученици да имат самочувствие, да могат и да успяват – и докато учат, и в живота след това.

Това опровергава тиражираното от някои погрешно твърдение, че нашето училище е място само за отличници и ако някой например има по-нисък резултат на тестовете след седми клас, то той няма да успее да се справи в гимназията. Не, напротив, влизането в нашето училище не е трудно, ученето тук е приятно и ползотворно и накрая ви е гарантирано, че ще завършите с един добър резултат. Ние вярваме в качествата на нашите ученици и затова можем да си позволим лукса да се отнасяме приятелски с тях. Затова и те никога не ни разочароват. Мисля, че и тазгодишните резултати от матурите са доказателство за това.

юни 17, 2014